Så får du igång den interna videoproduktionen

För att sticka ut i bruset i digitala kanaler idag måste de videos du sprider ha ett tydligt syfte och gärna se proffsiga ut. Så hur gör man då för att få till snygga och intresseväckande videos?

I den här guiden ger vi tips som hjälper dig få igång den interna videoproduktionen.

Sätt upp en studio

Finns det plats på kontoret är det bra om du skapar en dedikerad yta där du kan spela in dina videos. Använd gärna en vit backdrop och för bästa ljud bör rummet vara ljudisolerat och utan störande ljud från exempelvis fläktar. Rummet får gärna vara rymligt så att du kan få skapa perspektiv från nära eller och långt håll. Har du inte möjlighet att fixa en studio, kan du såklart också filma dina videos i andra miljöer!

Verktyg och utrustning

Det finns tusentals kameror och tillbehör på marknaden där priserna kan skilja sig mellan hundralappar och hundratusentals kronor. Urvalet kan göra vem som helst svettig, men faktum är att du inte måste investera i något hutlöst dyrt för att göra bra video. Filmbyråns Sandra Stadelmann tipsar om att vända sig till Scandinavian Photo och beskriva era behov för dem. Då får ni hjälp att hitta den utrustning som passar vad ni vill göra utifrån er budget! 

För att göra filmer är det bra att ha:

  • En kamera – om du inte känner för att investera i en kamera går mycket att filma med telefonen.

  • Kamerastativ – för att få en stabil och stadig bild.

  • Mikrofon – du kan använda en enkel riktad mikrofon, eller så kan du avancera med myggor.

  • Lampor – det finns enklare lampor som du kan montera direkt på kameran.

Känns det dyrt och krångligt att sondera bland all utrustning och som ett stort projekt att komma igång med videoproduktionen? Av oss på Filmbyrån kan du beställa enstaka videos eller prenumerera på rörligt innehåll. Hör av dig så tar vi ett första möte och ser över dina behov!

Manus

Innan du sätter igång och filmar och när du väl har koll på syfte, målgrupp och budskap, bör du skriva ett manus. Med manus menar vi inte att det behöver vara en detaljerad beskrivning av vad alla ska säga exakt, var, när och hur. Det behöver mer eller mindre bara beskriva:

  • Hur tänker ni er att videon ska bli och hur ni får fram budskapet på bästa sätt?

  • Vilka personer ska vara med?

  • Vilka miljöbilder behövs?

  • Vilket tonläge och visuellt uttryck ska filmen ha?

Även om det är bra att lämna rum för spontanitet för att få det mer naturligt, är det alltid klokt att sätta en plan innan, för att spara tid och för att inte missa något viktigt. Vill du fördjupa dig i hur du skriver ett videomanus? Läs vårt tidigare inlägg.

När du ska filma

Det är dags att filma! För att få ut så mycket som möjligt av din videoproduktion vill du ha så mycket material som möjligt som du kan använda när du redigerar. Först och främst ska du alltid se till att filma klippbilder. Med klippbilder menar vi att du kan filma miljön eller de som är med i filmen i olika vinklar. Varför inte be någon gå ner längs en korridor eller titta ut genom fönstret? Dessa bilder kan ge ett mer levande intryck i slutresultatet. En annan viktig sak är att tänka på är ljuset. Inomhusbelysning ger ofta ett gult ljus som inte är särskilt snyggt. Om du inte har möjlighet att sätta upp professionell belysning, försök använd dig av dagsljuset så mycket du kan. Tänk bara på att inte filma i motljus.

Redigering

För redigering finns en uppsjö av program som sträcker sig från nybörjarnivå till expertnivå. Många redigeringsprogram finns i telefonen, så som iMovie eller Premiere Rush. Du kan även använda onlineverktyget Canva och lägga in ditt material där, för att sedan lägga till text och animeringar. Om du vill ha undertexter till en video rekommenderar vi på Filmbyrån mer avancerade program, som Adobe Premiere Pro.

En stor nyhet för mars 2022 är att Instagram nu har börjat rulla ut en ny funktion för automatisk textning av videoklipp på plattformen. Det vill vi gärna testa!

Publicering

Gör din research för vilka videoformat som gäller på de olika plattformarna. Bilda dig även en uppfattning om hur de olika plattformarna fungerar. Exempelvis rekommenderar Instagram att vi gör videos i stående format, och för karuseller (flera stillbilder i samma inlägg) och att man delar rörligt innehåll på både Stories, Reels och Video. Trenden nu är även att göra video på max 7-15 sekunder!

Spridning 

Du har gjort en snygg och intressant video, vad kul! Nu återstår frågan hur du sprider den på bästa sätt, för det hade väl varit tråkigt om du har lagt ner mycket jobb om det slutar upp med att ingen ser din video?

Här finns ingen gyllene regel, utan här handlar det om att ta reda på i vilka kanaler dina målgrupper hänger och var ditt innehåll passar. Om du ska publicera din film i egna kanaler är det bra om du är aktiv, gärna lång tid innan du lägger ut din film, för att den ska få bäst spridning.

Lycka till med filmproduktionen och kontakta oss om du vill ha hjälp att sätta en strategi eller skapa vinnande videos!

Föregående
Föregående

Ska jag välja YouTube, Instagram eller TikTok?

Nästa
Nästa

Instagram – drivs av video och algoritmer